Slávnosť Božieho tela sprevádzajú tradičné procesie ulicami miest

02.06.2024 Bratislava

Bratislava 2. júna (TASR) - Pri príležitosti katolíckeho sviatku Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, známeho pod názvom Božie telo, sa v nedeľu konajú na viacerých miestach slávnostné sväté omše a procesie veriacich ulicami miest a obcí. Sviatok síce pripadá vždy na štvrtok po Najsvätejšej Trojici, ale slávi sa aj v nasledujúcu nedeľu.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na svojom webe informuje, že v nedeľu sa má v Bratislave konať vonkajšia verejná slávnosť Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi. Pozostávať bude zo slávnostnej svätej omše na Primaciálnom námestí so začiatkom o 10.30 h a následnej eucharistickej procesie k farskému kostolu sv. Jána z Mathy (Trojička) na Župnom námestí.

Košický arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober bude predsedať svätej omši a sprievodu v košickej Katedrále sv. Alžbety v nedeľu o 9.30 h. Slávnosť sa začne modlitbou svätého ruženca a potom pokračuje slávnostná svätá omša. Po ukončení svätej omše bude eucharistický sprievod po Hlavnej ulici v Košiciach.

Prikázaný sviatok je oslavou daru Eucharistie a vyjadrením úcty k Spasiteľovi prítomnému pod spôsobom chleba a vína vo sviatosti oltárnej.

Sviatok Božieho tela už oddávna sprevádza tradícia procesií. Veriaci na čele s kňazom a biskupom kráčajú ulicami miest a dedín s monštranciou a kúskom premeneného chleba a symbolicky oznamujú svetu tajomstvo Ježišovho tela a krvi, na ktoré sa pri každej omši premieňa chlieb a víno. Sprievod sa postupne zastavuje pri štyroch oltároch symbolizujúcich štyri svetové strany. Deti na znak úcty a lásky k Bohu rozsýpajú na cestu lupene kvetov.

Sviatok Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi sa začal sláviť v roku 1246 v diecéze Liége. V roku 1264 pápež Urban IV. rozšíril slávenie sviatku na celú cirkev.
 

Vyberte región